BitLocker

Uit Linux BYOD wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

BitLocker is een versleutelingsmechanisme van Microsoft dat de informatie op opslagmedia met behulp van encryptie onleesbaar maakt. In de context van het BYOD-programma is dit problematisch aangezien we de partitie waarop Windows draait willen verkleinen - dat kan alleen als de partitie niet versleuteld is.


Hoe weet ik of BitLocker ingeschakeld is?

In Windows kan je via het zoekmenu de BitLocker-instellingen tevoorschijn toveren. Hier is in te zien of BitLocker aanstaat - zie ook de schermafbeelding hieronder.

Bitlocker.png

Ook is het te zien in de Ubuntu-installer; Deze zal tijdens de installer een waarschuwing geven als bitlocker aanstaat,

2004bitlocker.png

Installeren met BitLocker uitgeschakeld

Bitlocker.png

Als je Ubuntu wilt installeren en niet al te veel geeft om BitLocker is het waarschijnlijk de makkelijkste manier om Ubuntu te installeren. Start Windows op, open het Settings scherm en onder about en klik op "Turn off" bij device encryption. BitLocker zal nu worden uitgeschakeld en je schijf zal worden ontsleuteld. Je krijgt een melding wanneer de ontsleuteling voltooid is, en het zal ook zichtbaar zijn in het BitLocker-configuratiescherm. Als de ontsleuteling voltooid is kan je Ubuntu op dezelfde manier installeren als normaal.

Installeren met BitLocker ingeschakeld

Het is mogelijk Ubuntu te installeren en BitLocker ingeschakeld te houden door de Windows-partitie binnen Windows te verkleinen - ga hiervoor naar de partitiemanager die in de onderstaande schermafbeelding zichtbaar is. Verklein hierin de Windows-partitie naar de gewenste grootte.

Windowspartitieverkleinen.png

Hierna is het belangrijk een kopie te maken van je BitLocker-herstelsleutel. In het BitLocker-venster uit de sectie hierboven zie je het item "Back-up maken van uw herstelsleutel". Na hierop te klikken kan je kiezen om de herstelsleutel op te slaan in je Microsoft-account, op te slaan in een bestand of af te drukken. Kies voor de laatste optie, kies dan 'Microsoft Print to PDF' en sla ergens op de schijf het PDF'je op. Open deze dan en maak een foto met je telefoon, of e-mail het naar jezelf, or whatever.

Als je je BitLocker-herstelsleutel niet opslaat is het mogelijk dat je je versleutelde Windows-partitie niet kunt ontsleutelen. Bewaar deze dus goed!

Windowsbitlockerherstel.png

Hierna kan opnieuw worden opgestart en de installatie van Ubuntu kan worden uitgevoerd. Als je Windows opstart via het opstartmenu van Ubuntu kan om de herstelsleutel gevraagd worden - voer deze desgevraagd in. Als het goed is wordt slechts eenmalig om de herstelsleutel gevraagd, hierna kan zonder problemen in Windows opgestart worden.