FAQ

Uit Linux BYOD wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Laptops

Waaraan moet een nieuwe laptop voldoen?

Tijdens het aanschaffen van een nieuwe laptop moet er vooral gekeken worden naar de specificaties van de desbetreffende laptop. Je mag van deze specificaties afwijken, maar dat is dan op eigen risico:

  • Processor: Intel i3 of beter.
  • Intern geheugen (RAM): 4 GiB of meer.
  • Opslag (HDD of SSD): 100 GiB of meer.
  • Netwerk: multi-band Wi-Fi 802.11n of 802.11ac (zowel 2.4 GHz als 5 GHz; maar het liefst géén laptops met Broadcom chipsets).
  • Schermdiagonaal: 11" tot en met 15".
  • Schermresolutie: 1366x768 of meer.

Waarom worden netwerk chipsets van Broadcom afgeraden?

Het probleem met de netwerk chipsets van Broadcom is dat de Linux drivers voor de desbetreffende chipsets vaak slecht tot niet werken. Om zulke problemen te vermijden, hebben we besloten om de netwerk chipsets van Broadcom op dit moment af te raden.

Hoe zie ik of ik BIOS of UEFI heb?

Zie deze instructies.

Kan ik een MacBook gebruiken?

Ja, hoewel het niet officieel aanbevolen wordt, is het wel mogelijk om een MacBook te gebruiken. Deze wiki is voorzien van wat instructies voor Mac OS X, om te ondersteunen bij het gebruik ervan. Het is daarom niet noodzakelijk om Linux te installeren op een MacBook.

Kan ik een Chromebook gebruiken?

Ja, hoewel het niet officieel aanbevolen wordt, is het wel mogelijk om een Chromebook te gebruiken. Aangezien er een aantal mensen zijn die een Chromebook gebruiken. Het besturingssysteem dat op de Chromebooks draait, ChromeOS, is Linux-based, wat dus wilt zeggen dat er vrij goede ondersteuning vanuit Google en de verschillende partijen waarmee ze samenwerken is voor Linux. Het installeren van Linux is echter wel verschillend van gebruikelijke laptops, gezien Google gebruik maakt van u-boot en Coreboot, open-source alternatieven voor BIOS/UEFI. Mocht je een ARM Chromebook hebben, dan kan je instructies vinden op http://linux-exynos.org, naast de website van Google zelf.

Microsoft Windows

Hoe maak ik een verbinding met het Eduroam netwerk?

Lees de instructies om een verbinding met het Eduroam netwerk te maken op Microsoft Windows.

Linux

Waarom start de Ubuntu live-cd niet op?

Als je een SSD in je laptop hebt, dan kan het zijn dat deze geen ondersteuning heeft voor Native Command Queuing.

Hoe maak ik een verbinding met het Eduroam netwerk?

Lees de instructies om een verbinding met het Eduroam netwerk te maken op Linux.